potong II

.

.

.

.

Menjawab soalan Shaza..

mengenai sunat..

antara cara tradisional dan ‘clamp’

tradisional …

~kena bius

~kena pegang-pegang kaki-kaki dan tangan-tangan jika meronta-ronta

~bila dah kebas.. upacara memotong boleh dimulakan..

~potong keliling.. jahit di.. mungkin di 4 hingga 5 tempat di sekeliling tempat yang dipotong itu , mungkin juga kena ‘cautery’ ~ buzz dengan karen untuk matikan salur darah (tu yang ada orang kata cara ‘laser’ )

~balut.. dan datang dressing.. biasanya dalam 2 hari

~selalunya kena kengkang-kengkang pakai kain lepas sunat… sebab’ngilu’

.

.

.

Cara ‘Clamp’

~sama.. kena bius

~kena pegang-pegang jugak kalau jenis yang tegar tak makan pujuk rayu jangan gerak dan meronta-ronta

~’clamp’ kan…

~kalau susah nak bayangkan macamana cara clamp ni… letak jari telunjuk kat dahi belah kiri…kerut-kerut kening Ina Naim .. dan …… cuba bayangkan gini..

~pernah buat atau nengok acuan karipap yang plastik tu tak/kan…?? kan kalau ada lebihan tepung karipap tu bila dah dikepit dalam acuan… now…kan lebihan tu akan dipotong guna pisau….  sekarang..bayangkan…bayangkan… sunat guna clamp tu pun macam tu… ~clampkan.. dan potong lebihan kulit itu

~tiada jahit menjahit di sini.

~dah boleh pakai seluar stret away lepas sunat, sebab ‘ia’ di’protect’ oleh clamp tersebut.. tak kena seluar/kain

~datang balik 5 hari kemudian untuk bukak clamp tersebut.

(image googled)

.

dua-dua cara kena bius

dua-dua cara memang kena potong

guna ‘clamp’ cepat.. paling lama 10 minit

.

.

personally…

saya prefer guna ‘clamp’

cepat… senang jaga…

pernah lah tanya Encik Brad (nama sebenar) dulu..

sunat dulu-dulu macamana?

dia kata… tak ada jahit-jahit..

Tok Mudim tu Zassss gitu je..

tapi ada baca2 dulu… bagi ayam patuk-patuk dulu kat situ..

Patuk ayam pun ada power bius tau!!

.

.

dan… jangan lah sunat masa kecik sangat..

susah nak jaga..

merengek je nanti

hangin mak bapak…

AbangLong yang darjah 4 sunat hari tu pun merengek satu malam…

.

.

.

sekianlah cerita di pagi puasa ke … berapa ek hari ni…

.

.

.

.

.